☰ Termékek

Pálinkafőzés

  • pálinkafőző
    pálinkafőző

Az oldalon egy termék most 50 százalék kedvezménnyel kapható keresd meg és vidd el féláron!

 

Pálinkafőző készítés, eladás - pálinkafőzési tanácsok. Milyen a jó pálinkafőző készülék?


 

Forgalmazott pálinkafőzőink - pálinkafőző választék

Prémium Alembic kisüsti pálinkafőzők hagyomány és minőség 1853 óta.

 

pálinkafőző

Mik a pálinkafőző jellemzői?

Prémium kivitelű pálinkafőző, igazi kézműves műremek 5-10-20-30-40 literes kivitelben készül, raktárról azonnal tudjuk szállítani ( rendelésre nagyobb is lehet) gondos kézimunkával 99,9% tisztaságú réz lemezből. Ízletes és illatos magas alkoholtartalmú kisüsti pálinkafőzésére alkalmas lepárló. Nagy előnye a gömbölyű forma, nem kell mellette ülni és főzés közben kevergetni ezt elvégi az üst kialakítása.

Ne tévessze meg más gyártó gyenge minőségű termékfotója hasonló pálinkafőzőről!

Más gyártó a forrasztás "minősége"!

pálinkafőző

 

A mi tökéletes kemény forrasztásunk!

 

pálinkafőző forrasztása

A kupola és a páracső kúposan csatlakozik, külön tömítés nem szüksége. A hűtő tartály  alsó részén rendelkezi hűtővíz bevezető csatlakozással a felső részén túlfolyóval.

 

A pálinkafőző formája

 

A hagyma alakú kupola és a gömbölyű formájú üst kialakítás technikailag nehezebb és többlet munkát igényel, de megéri mert illatosabb és zamatosabb pálinka főzhető az ilyen lepárlókkal.

A gömb forma kialakítása a gyártás során nehezebb, de több előnnyel is jár a pálinka főzése közben.

A gömb alakú főzőüstnek fontos szerepe van a tiszta pálinka főzésében és a leégés elkerülésében. A gömb forma biztosítja a cefre folyamatos keveredést és a folyamatos körforgását, ezét keverő nem szükséges. A folyamatos cefre mozgás megakadályozza a cefre leégését.

 

A pálinkafőző hagymakupolája

 

A hagyma alakú réz kupolába a cefregőzök egy szűk nyíláson át érkeznek majd a kupolában egy tágabb térbe kerülnek A kitáguló gőzök hőmérséklete hírtelen lecsökken, és a magasabb forráspontú összetevők egy része itt kicsapódik. A gömb alakú kupola felülete sokkal nagyobb, mint a kúp alakúaké, ezért nagyobb felületen hűl, és ettől a tisztító hatás még erősebb. Beépíttet hőfokmérő a kupolába opció.


Prémium Pálinkafőző

pálinkafőző prémium

 

DES cefre keverős vörösréz pálinkafőző

pálinkafőző 100 literes keverős des

DES 55 éves gyártási tapasztalat. Garancia - szervíz.

Most több extrával szállítjuk:

  • Beépített hőfokmérő a kupolába 10.000 értékben.
  • Beépített hőfokmérő a hűtő tartályba 10.000 értékben.
  • Alkohol fokoló 3500Ft értékben.
  • 5 réz spirálos hűtő tartály 12.000Ft értékben.

A pálinkafőző szállítása: Ingyenes!

 

A pálinkafőző jellemzői

 

A láncos fenékkeverő lapáttal rendelkező pálinkafőző is tökéletes választás, a vörösréz henger formájú üstben a cefrénk nem ég le. A keverő használata meggátolja a leégést, és  cefre is egyenletesen melegszik így  az egész mennyiség egyszerre forr fel és kezd párologni. Az üstben ezért a  különböző forráspontú anyagok párolgása is jól elkülönül, ez megkönnyíti az elő,- és az utópárlat elkülönítését. Főzési idő 2.5-3 óra, függ a külső hőmérséklettől is.

 

 

A vörösréz kupola tömítése

 

A pálinkafőzőüst és a kupola találkozásánál a  tömítés vízzáras technikával oldották meg. A vízzáras tömítés  előnye gyors, biztonságos, s nem igényel karbantartást. Az üstben nem alakulhat ki túlnyomás, a robbanás kizárt.

 

 

A pálinkafőző hűtője

 

300 literes, leengedő-feltőltő golyóscsappal és melegvíz túlfolyóval rendelkezik. A nagy hűtőtérfogat miatt a hűtővíz csak lassan melegszik, ezért a készülék igen víztakarékos. A tartályban az  5 rézspirál hossza optimális, elegendő az idő és hűtő felület a pálinka lecsapódására.

 

A pálinkafőző fűtése fával vagy gázégővel egyaránt lehetséges, a tűztérben terelő lemez gondoskodik az üstház túlmelegedés elleni védelméről.

Cefrefőzési idő tele üst esetén ( kb 85 liter): átlagosan 3 óra.

A második főzésnél  80-90 liter alszesz finomításánál  átlagosan 4 óra a főzési idő

Energia igénye: vezetékes gáz: 1,5m3/óra, palackos gáz: 1-1,2 kg/óra, fatüzelés: 1kg/óra

Minimum finomítási mennyiség  az üst  térfogatának legalább a   20%-a.

 

Megtekinthető : Püspökladány, Debrecen, Nyíregyháza. Tel:30 9 159 950

 

 

Alambic Prémium dupla falú pálinkafőző

pálinkafőző duplafalú

 

A vörösréz Alembic dupla falú pálinkafőző tökéletes választás kezdő és a cefre  leégésétől tartó vásárlóknak. Az pálinkafőző üst dupla fallal készül. A két vörösréz fal közötti részt vízzel kell feltölteni. A dupla falnak köszönhetően főzéskor a nagyon sűrő cefre vagy törköly sem nem tud leégni. A hő átadása egyenletes.

 

Biztonsági okokból a dupla fal nyitott rendszerrel készül, Biztonsági szelepek helyett két magasabbra nyúló rézcső vezeti el a nyomást.

 

Az aromakupola és az üst víz tömítéssel záródik tökéletes és biztonságos zárás, külön tömítést és karbantartást nem igényel.

A vízzel töltött nyitott rendszerű dupla falú pálinkafőzőben a cefrét kb. csak 92-94 C fokra tudjuk melegíteni, ezért az összes alkoholt nem tudjuk kinyerni. E kis hátrány mellett azonban előnyünk is származik a dupla falból, a cefréből az utópárlatot már nem tudjuk kifőzni, ezért nem lesz a párlatunkba  kozmaolaj és utópárlat. Így egyszeri lepárlással is tökéletesen tiszta és zamatos pálinkát tudunk főzni az üsttel. Kezdő felhasználóknak tökéletes választás a dupla falú pálinkafőző.

Ha az üstöt magasabb üzemi hőmérsékleten szeretnék üzemeltetni akkor a dupla falú részt hőközlő olajjal is feltölthetjük, ez esetben az utolsó csepp alkohol is kinyerhető a cefréből. Ilyenkor az első lepárláskor alszeszt kapunk amit újra kell finomítani kisüsti módszer szerint.

Kezdő pálinkafőzőknek először mindenképpen vízzel feltöltve javasoljuk a berendezés használatát!  Csak többszöri használat után, ha már jobban ismeri a pálinkafőző berendezést, akkor próbálkozzon a dupla fal olajjal való feltöltésével! ( Csak teljesen száraz belsőtér esetén öntsön a két fal közé olajat!!!)

10-30 és 50 literes változatban azonnal raktáról tudjuk szállítani más méretben megrendelésre.

 

Pálinkafőző - kellékek !

 

Fokoló

 

A minőségi pálinka készítés nélkülözhetetlen kelléke a megfelelő pontosságú alkohol fokoló.

 

A pálinka fokolónk lehet hőfokmérővel egybeépített vagy hőfokmérő nélküli. A pontos alkohol % méréséhez a pálinkának 20°C fokosnak kellene lennie. Mivel ez ritkán van így ezért szükséges a hőfokmérős alkohol fokoló. Táblázat segítségével a hőmérsékletnek megfelelő korrekció szükséges a pálinkánk pontos alkohol % - ának a megállapításához. A pálinka pontos fokolásához használjunk egy kb. 100 ml-es mérőhengert, csak mérőhenger segítségével tudunk pontosan mérni.

 

Gázégő

 

A pálinkafőző üst melegítéséhez a megfelelő teljesítményű és átmérőjű gázégő használata elengedhetetlen. Lényeges, hogy a gázégő az üst alját nagy területen, ne csak az üst közepét és egyenletesen melegítse a fűtés intenzitása állítható legyen. Pl. 10-30 literes pálinkafőző üst fűtésére egy 20 cm átmérőjű és 5-6 kW teljesítményű gázégő szükséges, 40 literes üsthöz 30 cm átmérőjű 7 kw teljesítményű gázégő szükséges, 100 literes pálinkafőző fűtésére 10-12 kw és 40 cm átmérőjű gázégő szükséges.

 

Aromatálca prémium pálinkafőzőkhöz

 

 

Ha még illatosabb és aromásabb pálinkát szeretne, alszesz finomításakor a réz tálcát helyezze az üst aljába és tegyen rá gyümölcsüket így finomítsa le az alszeszt. Az aromatálca megakadályozza, hogy a gyümölcs darabok leégjenek főzés közben, de finomításkor még több aroma és illatanyag kerül át a párlatunkba.

 

PH mérő

 

A cefre pH értékét, ha szükséges be kell állítani 2,8-3,2 értékre. A ph mérést digitális ph mérővel végezzük.

 

A cefre ph beállítást 10%-os foszforsavval végezhetjük el, a foszforsav tápanyagot biztosít az élesztőknek is. A ph beállítást 10%-os kénsavval is elvégezhetjük. Tömény savat nem szabad a cefréhez adni! Hígításkor a  vízbe öntsük a hígítandó savat ne a savba a vizet! Használjon védő felszerelést, szemüveget, kesztyűt! Tapasztalat szerint 0,3-0,5 ph csökkenést 100kg gyümölcs cefre esetén kb. 1 liter 10%-os savval érhetünk el.

 

A gyümölcs pépesítése fontos a megfelelő erjedés aroma és alkohol kihozatal miatt. A pálinka minősége szempontjából fontos a jó cefre. A gyümölcs legyen érett, egészséges és tiszta. Nem tartalmazhat földet fű és ág darabokat.

 

A kellően előkészített gyümölcsöt a lehető hamarabb cefrés hordóba kell tölteni, különben a levegő oxigénjével érintkezve megbarnul és oxidálódni kezd, ami a pálinka minőségét nagyban rontja.

 

Ha magas a környezeti hőmérséklet a gyümölcsöt feldolgozás előtt 17-20C-ra le kell hűteni! Magas cefrézési hőmérséklet esetén túl gyors az erjedés és a cefrénkből  a nagy mennyiségben távozó széndioxid a cefréből az illó komponensek nagy részét magával ragadja és ezáltal csökken majd a párlat aromája. Az erjesztő tartály mindig legyen tiszta, anyaga rozsdamentes anyagból legyen vagy élelmiszerek tárolásra alkalmas műanyagból.

 

Cefre készítési tanácsok - Pálinkafőző webáruház

 

A cefre nem bűzös moslék mint az némelyek készítik. A gyümölcscefre nemes alapanyag a jó gyümölcs pálinka alapja. Cefrét csak a megfelelő higiéniai szabályok betartásával lehet készíteni. A házi pálinka mindig hordozója a gyümölcs aromáinak.

 

A gyümölcs mosása

 

A mosás célja a talajszennyeződések - föld növényvédő szer, vadélesztők eltávolítása

 

A szennyeződések hibás erjedési folyamatokat okoz(hat)nak és rossz ízű pálinkát eredményeznek.

 

( a talajbaktérium fertőzés szúrós szagú, csípős ízű pálinkát eredményez)

 

A gyümölcs magozása

 

A csonthéjas gyümölcsöket ( szilva, cseresznye, meggy, sárgabarack, őszibarack,) mindig magozzuk ki. A magtól  pálinkánk keserű lehet és a magas cianid tartalma miatt mérgező is.

 

A csonthéjas gyümölcsök pálinkaaromájához azonban szükséges lehet némi magíz. Ezét a cefre erjesztéskor a sértetlen magok egy részét kb. 15-20%-át vissza tehetjük a cefrébe a magíz miatt. A gyümölcs magozását mennyiségtől függően végezhetjük kézzel ( ami nagyon szaporátlan )vagy géppel is.

 

A gyümölcsöt a lehető leghamarabb tiszta cefréző hordóba kell rakni, hogy ne kezdjen oxidálódni. Optimális cefrézési hőmérséklet 18-22C.

 

Következő lépés a Ph beállítás az előzőkben leírtak szerint.

 

Savazás - pH beállítás

Célja: az élesztők és enzimek számára az optimális, és a cefrére káros mikroorganizmusok részére hátrányos pH környezet kialakítása.

 

Minden gyümölcs cefre savszintjét pH-értékét célszerű ellenőrizni! A 3-3,2 körüli pH érték az optimális, ezen értékeken még hatékonyan dolgoznak az élesztőgombák és az esetlegesen a cefréhez adagolt enzimeknek is még megfelelő ez a környezet, míg a baktériumoknak nem optimális! Ha a cefrét az erjedését követően nem tudjuk kifőzni és hosszabb ideig kell tárolni, akkor utólagosan is alkalmazhatunk savazást . Ezzel a pH- érték csökkentéssel a nem kívánatos tejsav-, vajsav- és ecetsav-baktériumok fejlődését gátoljuk meg.

 

Pektinbontó enzim használata

 

A pektin a gyümölcs sejtfalában a sejtek egymáshoz kötését biztosító anyag. Vízmegkötő tulajdonsága miatt a nagy mennyiségben pektint tartalmazó gyümölcsök csak nehezen engednek levet cefrézéskor, pl. az almafélék, birs. Ezeknél a gyümölcsöknél az erjedés is csak nehezen tud megindulni, mert az élesztőgombák nehezen tudnak hozzáférni a gyümölcsben sejtjeiben lévő cukorhoz. A jobb pálinka kihozatal és a jobb erjedés miatt ezért használjunk pektinbontó enzimet. Az enzimek használatával több aromához jutunk és pektinbontó enzim használatával a metanol képződés is csökken.

 

Pálinkafőző - pálinkafőzés - élesztő

 

Élesztő használata cefrézéskor

 

A pektinbontó enzim hozzákeverése után az élesztőgombák és esetleg élesztőknek szükséges tápanyag hozzáadása következik. A szárított élesztőt 10 szeres mennyiségű langyos cukros vízzel kell el keverni. A víz hozzáadásával az élesztőgombák életműködése megindul és gyorsan szaporodni kezdenek 12-15 perc után adjuk hozzá az élesztő tápanyagot és keverjük a cefréhez. Ügyeljünk arra, hogy a cefre és az élesztő közötti hőmérséklet különbség ne legyen több 10-12C -nál.

 

A gyümölcs cefre erjedése     

 

Az a cefre erjedésének három fő szakasza van előerjedés - főerjedés - utóerjedés.

Az erjedés első szakaszában az élesztőgombák elszaporodnak, ilyenkor még oxigénre van szükség és gyümölcs cukorra van szükségük. A cefre erjedésekor nagy mennyiségű széndioxid termelődik a hordóban ezt kotyogón keresztül tudjuk a legjobban elvezetni. A kotyogó elvezeti a nyomást visszatartja az aromákat, nem engedi be a legyeket muslicákat a hordóba és nem tud a cefre oxidálódni.  Az oxigén elfogyása után a főerjedés kezdődik az élesztők alkoholt termelnek a cukorból. Az utolsó szakasz az utóerjedés az élesztőgombák a cukor nagy részét alkohollá alakították az alkohol elpusztítja az élesztőgombákat a cefre készen áll  a pálinkafőzésre.

 

Pálinkafőzés - lepárlás

 

A  hagyományos kisüsti pálinkafőzés két szakaszban történő lepárlást jelent. Az első szakaszban a gyümölcs cefréből alszeszt nyerünk, az alszesz mennyisége a gyümölcs fajtától és a cefre minőségétől függően 15-25 %-a cefrének 20-35%-os alkohol koncentrációjú. A második lépcsőben az alszeszt pároljuk le ezt nevezik tisztázásnak is, itt választjuk el az elő (réz eleje) és utópárlatot. A gyümölcs cefréből lepárlás előtt távolítsuk el a magokat a kellemetlen magíz és a cianid tartalom miatt. Az pálinkafőző üstöt töltsük ¾ részig, az estleges felhabzás miatt. A lepárlás kezdeti  szakaszában az üst felfűtést nagyobb teljesítménnyel kezdhetjük azonban, mikor elértük a 70-75 Celsius fokot a fűtés teljesítményét vegyük vissza, így tudjuk jól elkülöníteni az  előpárlatot érzékszervi vizsgálattal.

A rézeleje + előpárlat tapasztalat szerint a finomított alszesz mennyiségének a 1-1,5%-a. Erős kellemetlen szagú (hígítóra, acetonra emlékeztet), esetleg halvány zöldes opálos színű párlat. Mikor megszűnik a kellemetlen szag és már a gyümölcsre emlékeztető illatok jönnek ( a 75-85 %-os alkohol  miatt ez is erős! ) váltsuk át a középpárlatra, ez már a pálinkánk lesz!

Az előpárlat elválasztása után folyamatos egyenletes fűtésre törekedjünk, egészen addig a pontig, amíg a középpárlat és az utópárlat elválasztási pontjáig nem érünk. Az elválasztási pont helyes megtalálása nagy gyakorlatot igényel.

Ha nem történik meg a kellő időben az utópárlat elválasztása, akkor a pálinkánk kellemetlen savanyú ízű lesz.  A helyes utópárlat elválasztási pont megtalálásakor törekedjünk arra, hogy az optimálisnál inkább hamarabb fejezzük be a lepárlást, mint később, mert ilyenkor már csak az alkohol mennyiségéből veszítünk egy keveset. Az illatok, aromák nagy részét már kinyertük a közép párlattal.

Az utópárlat elválasztását szintén érzékszervi vizsgálat alapján tudjuk megtenni, ha a gyümölcsre jellemző illatokat és aromákat már nem érezzük, savanyú íz és kellemetlen szag opálosodás jelentkezik célszerű a pálinka főzését befejezni.

 

A réz pálinkafőző tisztítása

 

A cefre ürítése után a pálinkafőző nem igényel különösebb tisztítást elegendő langyos vízzel kiöblíteni és egy szivaccsal áttörölni, öblítés után a pálinkafőzőt döntsük meg, hogy a víz ne maradjon benne mindig szárazon tároljuk.

 

 

 A pálinka pihentetése                                                        Pálinkafőző Webáruház

 

 

 

A gyümölcs pálinka minőségét a pihentetés javítja. A friss pálinka íze még nem harmonikus. A pálinkát még levegőztetni kell a tároló edény megnyitásával, ilyenkor még a pálinkában képződnek kellemetlen szagok, A levegőztetéssel ezek távoznak. A pálinkát a lepárlás kori alkohol fokkal a legjobb pihentetni, 1-3 hónaptól akár 1 évig is. Tároláshoz mindig használjunk üvegballont, vagy rozsdamentes tartályt.

 


A pálinka hígítása - Pálinkafőző Webáruház - tanácsok hígítás


A lepárolt pálinkát fogyasztás előtt hígítani kell. A kívánt alkoholfokot 20 Celsius fokon tudjuk pontosan beállítani vagy hőfok korrekciós táblázatot kell használni. Az alkohol tartalom méréséhez szeszfokolót használunk. A pálinka hígításához lágy, ioncserélt vizet használjunk. A pálinka hígításra használt víz csak minimális mértékben tartalmazzon keménységet okozó kalcium és magnézium sókat, mert ezek a pálinkánk opálosodását okozzák. A víz keménységi foka lehetőleg 0,2 NKoC alatt legyen. A pálinka opálosodást okozhatja az is, ha a pálinka alkoholtartalmat 45-46%v/v alá szeretnénk beállítani. A pálinkában lévő kozmaolajok nem oldódnak a vízben, és mikor a hígításkor egyre több víz kerül a pálinkába, akkor az opálossá – zavarossá válik. A pálinka alkohol tartalmának beállításakor több szempontot is figyelembe kell venni. Általában a 40-45%V/V alkoholtartalom mellett sokkal intenzívebbek a gyümölcsaromák illatban és ízben is, mint a magasabb alkohol tartalomnál. A 40%V/V körüli alkoholtartalmú italok esetében, viszont bizonyos gyümölcsöknél (pl. körte, birs, alma), szinte biztos, hogy a párlat opálos zavaros lesz. Az ilyen párlatokat fogyasztás előtt hideg kezelni és szűrni kell, hogy a zavarossága elmúljon. Ez a kezelés némi veszteséggel és költséggel jár, de megéri, mert olyan ízzel kárpótolhat a pálinka, amelyet nem biztos, hogy a magasabb fogyasztási alkoholtartalomra beállított pálinka megad. Vannak olyan gyümölcspárlatok is, amelyeknek a magas alkohol tartalom is jól áll, és ez egyáltalán nem zavarja az illatok és ízek harmóniáját. A hígításkor a vizet soha ne öntsük egyszerre a pálinkához, mert a nagy mennyiségben hozzáadott víztől a pálinka egy jó időre „széteshet”, illata, és íze nem lesz olyan harmonikus, mintha a vizet lassan több részletben, akár két-három naponként, kis mennyiségben, lassan adagolnánk a pálinkához. A vízmennyiség utolsó negyedét érdemes nagyon lassan, vékony sugárban, hozzáadni a párlathoz.

Pálinka hígítás számoló program


Pálinka pontos fokoláshoz táblázat. Töltsd le a pálinkafőző Webáruházból itt!

Lekvárfőfőző üst gyártás


Lekvárfőző üst 100 literes kisüzemi.


- 2mm vastag inox saválló dupla falú lekvárfőző üst.
- 220 voltos 0.18KW keverő motor szöghajtással, három lapátos keverőszár.
- 2,5 colos leeresztő gömbcsap, hőfokmérő.
- a lekvárfőző üst fűtése gázégővel vagy elektromos fűtéssel is rendelhető.

A lekvárfőző üsthöz rendelhető tartozékok:
Hőközlő olaj vagy propilén-glikol : 1500 Ft/liter
Gázégő: 40 cm átmérőjű 11,7Kw : 17.000Ft

Pb nyomáscsökkentő 60 mbar
További információ a lekvárfőző üstről: 30 9159950

pálinkafőzőAszaló rozsdamentes acélból.

aszaló aszalógépAszaló rozsdamentes acélból.


Most akciós áron 260.000 Ft helyett: 220.000 Ft-os áron

A készülék 10 db 40x40 cm-es rozsdamentes tálcával készül, így nincs a műanyagból hő hatására felszabaduló egészségre káros anyag. Alkalmas gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, hús aszalására. A forró levegős keringtető rendszer miatt magas hatékonyságú egyenletes aszalás. Egyszerű használat és könnyű tisztítás.
Kisüzemi használatra.


Az aszalógép műszaki adatai:
Inox acélszekrény
10 db Inox szárító tálca
Szárító felület : 1,6 nm
Űrtartalom : 55l
Hőfokszabályzás: mechanikus
Fűtés teljesítmény : 1000W
Állítható üzemi hőmérséklet 35 - 68°C között
Időzítő:0-15h
Nettó súly:15,5kg
220 voltos csatlakozó

DES 100l Pálinkafőzők már
279000 Ft. tól
Pálinkafőző gyártás - Pálinkafőző forgalmazás. Alambik üstök rézből.
pálinkafőző

Megtekinthetők : Püspökladány, Debrecen, Nyíregyháza. Tel:30 9 159 950

199000 Ft. Raktáron
  • A felhasználó az oldal linkjét hozzáadhatja a:
  • facebook.com

Várj mielőtt kilépsz!

Kérd hírlevelünket az Akciókról!

Ha nem, akkor klikk a "Mégsem" gombra!